زبان چرب زبان
روانشناسی خانواده

موزیک درمانی: اثرات مثبت بر سلامت روانی و فیزیکی

موزیک درمانی به عنوان یک روش درمانی فراگیر و موثر در زمینه بهبود سلامتی روانی و فیزیکی افراد شناخته شده است. این روش از سوی پزشکان، روانشناسان و متخصصان بهداشت روانی توصیه می‌شود به خاطر تأثیرات مثبتی که بر روان و بدن افراد دارد. موسیقی به عنوان یک زبان جهانی، قادر است احساسات و افکار را به شیوه‌هایی ارتباطی و عمیق بیان کند و بنابراین به عنوان یک ابزار موثر درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

موزیک درمانی به دو صورت فعال و پاسیو ارائه می‌شود. در روش فعال، افراد به طور فعال در فرآیند موسیقی‌سازی و خلق موسیقی شرکت می‌کنند که این فعالیت می‌تواند بهبود درک و حس هنری و افزایش اعتماد به نفس را فراهم کند. در روش پاسیو، افراد به صورت شنودی به موسیقی گوش می‌دهند که این فعالیت می‌تواند به تسکین درد، کاهش استرس و افزایش خواب کمک کند.

یکی از مزایای بزرگ موزیک درمانی این است که از اثرات جانبی کمی برخوردار است و به عنوان یک روش درمانی غیرمهاجمانه شناخته می‌شود. این روش می‌تواند در درمان اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب، و استرس مؤثر باشد. همچنین، درمانی برای بیماران مبتلا به بیماری‌های نورولوژیک مانند آلزایمر و پارکینسون نیز موثر است و می‌تواند بهبود حافظه و کیفیت زندگی آنان را افزایش دهد.

موزیک درمانی نه تنها برای بزرگسالان موثر است، بلکه برای کودکان نیز اثربخش است. مطالعات نشان داده‌اند که گوش دادن به موسیقی می‌تواند در بهبود توانایی‌های زبانی، اجتماعی و حرکتی کودکان کمک کند. برای مثال، کلاس‌های موسیقی برای کودکان با اختلال طیف اتیسم می‌تواند به بهبود تعاملات اجتماعی و کاهش رفتارهای ناپسند آنها کمک کند.

در نهایت، موزیک درمانی به عنوان یک روش موثر و قابل دسترس در بهبود سلامتی روانی و فیزیکی افراد شناخته شده است. با توجه به اثرات مثبت آن بر روان و بدن، استفاده از این روش در ترکیب با درمان‌های دیگر می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی افراد کمک کند.

موزیک درمانی چه اثراتی دارد؟

موزیک، اکسیر شفابخش ذهن، جسم، و روح است. برای حفظ زیبایی و شادابی، نیازمند ذهن و جسمی آرام، و رها از هر گونه استرس هستید. اجازه دهید که اثر شفا بخش موسیقی قدرتی که ذهن و بدنتان به آن نیاز دارد را به آنها هدیه کند.

می دانیم که موسیقی بر روی روح و روان ما تاثیر می گذارد. برخی از موزیک ها زودگذر هستند و اگر به گوش ما بخورند و آنها را دوست نداشته باشیم، ممکن است اذیت شویم. از سوی دیگر موسیقی که به آن علاقه داشته باشیم و با گوش دادن به آن احساس آرامش کرده و انرژی بگیریم در ما احساس خوبی ایجاد می کند. البته همه امور بستگی به ضرب آهنگ موزیک دارد.

گوش دادن به موسیقی خوب، سلامت افراد را ارتقا می بخشد. موسیقی امواج مغزی را تحریک می کند. ضرب آهنگ تند باعث ایجاد هوشیاری  ذهن می شود. موزیک آرام هم ذهن را آرام نموده و آن را ریلکس می کند. همچنین بر روی عملکر خودکار سیستم عصبی تاثیر می گذارد، تنفس را آرام می کند، ضربان قلب را پایین می آورد و بدن را در حالت آرامش کامل نگه می دارد. زمانیکه ذهن و جسم احساس آرامش کنند، استرس و افسردگی تا حد زیادی کاهش پیدا می کنند.

به دلیل اثرات مثبتی که موسیقی در بردارد، امروزه از آن به عنوان درمان برخی از بیماری ها استفاده می شود. این روزها در برخی از بیمارستان ها از موسیقی درمانی برای ایجاد آرامش در بیماران، تسریع روند درمان، و نهایتا کاهش درد بهره میگیرند؛ همچنین برای افرادی که به دلیل بستری شدن زیاد در بیمارستان دچار افسردگی شده اند نیز کاربرد دارد. کودکانی که با مشکل کمبود حافظه نیز مواجه هستند به وسیله موسیقی می توانند این توانایی خود را ارتقا بخشند.

ذهن و جسم آرام یکی از ملزومات ایجاد زیبایی و سلامت در افراد به شمار می رود. حتما نباید بیمار باشیم تا از تاثیرات مثبت موسیقی برخوردار شویم، بلکه افراد سالم نیز می توانند از مزایای آن بهرمند شوند.

اما چگونه می توان از اثرات شفا بخش موسیقی در زندگی شخصی استفاده کرد؟ فقط کافی است گوش دادن به موسیقی را در برنامه روزنه خود بگنجانیم؛ کاری که شاید تعداد زیادی از شما آنرا انجام می دهید.

روز خود را با یک آهنگ تند شروع کنید تا به طور کامل هشیاری خود را بدست آورید و برای انجام کارهای روزانه آماده شوید. گوش دادن به موسیقی در هنگام صبح توانایی ما برای مواجه شدن با استرس در طول روز را افزایش می دهد.

در مسیر رفتن به محل کار نیز می توانید موزیک مورد علاقه خود را که مخصوص به خواننده خاصی است در اتومبیل گوش کنید. همچنین می توانید از mp3 player استفاده کنید و آهنگ های مورد علاقه تان را اجرا کنید. این کار هم تحمل وضعیت خیابانها و ترافیک را برایتان ساده تر می کند و هم ذهنتان را برای انجام امور شغلی آماده می کند.

در حین انجام کارهای روزانه، هم می توانید به آهنگ هایی گوش دهید که تمرکزتان را افزایش می دهند و هم آهنگ هایی که ریتم تندی دارند و سطح انرژیتان را بالا نگه میدارند. البته این امر بستگی به نوع فعالیتی دارد که می خواهید انجام دهید. با این روش کاری که باید به پایان برسانید دیگر برایتان حالت یک وظیفه را نخواهد داشت و بیشتر شبیه فعالیتی می شود که برای سرگرمی و لذت بردن آنرا انجام می دهد، و این امکان وجود دارد که پس از مدتی بیش از پیش به کار خود علاقمند شوید.

محققان معتقدند که در هنگام صرف غذا، گوش دادن به موسیقی آرام بخش (به ویژه آهنگ های کلاسیک) سبب می شود تا دستگاه گوارش کار خود را بهتر انجام دهد. اعتقاد بر این است که موسیقی میزان کورتیزل ( هورمون ایجاد استرس) را در خون تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد. این امر باعث ایجاد آرامش در بدن شده و جذب مواد مغذی بدن را افزایش می دهد. از دیگر مزایای آن نیز می توان به لذت بردن از صرف غذا اشاره کرد.

سخن آخر

شنیدن موسیقی در هنگام خواب می تواند شما را در آرامش کامل فرو برد. گاهی اوقات در طول روز آنقدر با استرس و اضطراب مواجه میشویم که از شدت خستگی نمی توانیم بخوابیم و برای مدت ها فقط در تختخواب غلط می زنیم. آهنگ های آرام می توانند خستگی و استرس را از تن شما دور کرده و روند به خواب رفتن را تسهیل نمایند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *